Geleide visualisaties

 

"Stel je voor dat je in een prachtige bloemenweide staat. Het is voorjaar en de zon schijnt. Het gras staat hoog en er staan allemaal bloemen in prachtige kleuren. Je voelt zachtjes een briesje langs je wang. Je ziet de bloemen dansen in de wind. Je ruikt de geuren. Verderop zie je een oude eik staan, vol in het blad. Je loopt ernaartoe. Bij de boom aangekomen zie je de bast van de stam. Onder aan de stam zie je dat sommige wortels boven de grond uitsteken. Je gaat naast een stevige wortel zitten met je rug tegen de bast. Het is hier rustig en prettig. Je kijkt uit over de bloemenweide. Dan zie je dat er een dier naar je toe komt...."

Wat je hierboven net gelezen hebt is een (klein stukje) visualisatie. Het neemt je in gedachten mee naar een bloemenweide. Het doel hiervan had kunnen zijn om daar een tijdje te rusten. Of om daar iets te beleven. Als hulpmiddel kwam er een dier naar je toe. Daar had je contact mee kunnen maken en misschien had het dier je wel iets te vertellen. Of het had je mee op reis kunnen nemen. Alles was mogelijk geweest.

Je volgt bij een visualisatie de tekst en beelden om je op die manier ergens naartoe te laten brengen. Je wordt ergens heen geleid (geleide visualisatie). Op die plek kun je rust vinden of iets laten gebeuren. Vaak is wat je ziet symbolisch, omdat je onderbewuste zich van beelden bedient in plaats van woorden.

Bij een dergelijke visualisatie verleg je je aandacht van de dagelijkse realiteit naar je innerlijke belevingswereld. Door deze nieuwe focus krijgt je onderbewuste de gelegenheid om jou informatie te geven.

Door het in gedachten oproepen van bepaalde situaties ontstaan er lichamelijke reacties. Wanneer je denkt aan een fijne ervaring, reageert je lichaam op dezelfde manier als wanneer je je daadwerkelijk in die situatie bevindt. Andersom produceert je lichaam stresshormonen wanneer je aan een angstige situatie terugdenkt.

Dit mechanisme waarbij er lichamelijke reacties ontstaan speelt een rol bij visualisaties. Als je je wilt ontspannen en je stelt je voor dat je in een prettige en rustige omgeving bent, dan heeft dat een rustgevend effect op je lichaam en geest.

Daarnaast is het in gedachten volgen van een beleving een goede methode om de constante gedachtestroom te beheersen, een manier om stil te worden en te luisteren naar je innerlijke stem.