Egoversterkende oefeningen

 

In een begeleide visualisatieoefening kan een ik-versterking worden gedaan. De bedoeling van deze techniek is een positief ondergesneeuwd persoonlijkheidsdeel weer bewust te ervaren of te beleven. Gedurende de visualisatie kan je naar een probleemvrije toekomstige situatie worden begeleid, om van daaruit 'terug te kijken' naar wat belangrijk was in het bereiken van doelen en reeds eerder geleerde lessen.

Ook kan imaginair contact worden gemaakt met een adviserende 'hulpbron' die helpend kan zijn bij huidige problemen. Deze hulpbron kan een 'gids' zijn of een innerlijke kracht of inspiratie. Binnen de visualisatie komen aspecten aan bod die symbool staan voor positieve momenten uit iemands levensgeschiedenis, zoals bijvoorbeeld momenten van creativiteit, eigenwaarde en durf. Deze kunnen opnieuw beleeft worden, waarbij de positieve gevoelens met de daarbij behorende gedachten en gedragingen worden vergroot en versterkt.

Daardoor kan een positiever en krachtiger zelfbeeld ontwikkeld worden, waarmee vervolgens weer verder aan de slag gegaan wordt.