Klachtgerichte massage

 

Klachten in het lichaam en de spieren kunnen ontstaan door diverse redenen. Vaak is het een samenloop van verschillende veroorzakers (stressoren) tegelijk. Door onverwachte bewegingen, overbelasting, ongunstige houdingen, stress of ziekte kunnen spanningen zich vastzetten in onze spieren en het bindweefsel. Maar ook bij het uitoefenen van een bepaald beroep of (te) veel sporten kunnen er spierspanningen ontstaan.

Op het moment dat spieren pijnlijk verkrampen worden we ons bewust van aanwezige spanning. Een klachtgerichte massagebehandeling kan helpen om spanning te verminderen en pijn te verlichten.

Voordat de massage begint wordt er een korte anamnese doorgenomen om te kijken waar de klachten zitten, hoelang je er al last van hebt en wat eventueel de oorzaak kan zijn. Op basis hiervan zal ik mijn massage aanpassen en zal ik verschillende massagetechnieken inzetten om zo voor een ieder maatwerk te kunnen leveren.

Buiten het verlichten van spierspanningen en blokkades kan deze massage ook worden toegepast bij hoofdpijnklachten. Spanningshoofdpijn kan ontstaan doordat de spieren in de nek en schouders te strak zijn aangespannen waarbij een massage kan zorgen voor ontspanning van deze spieren.

De massage stimuleert de doorbloeding van weefsels en voert afvalstoffen af. Verhardingen, verkrampingen, stijve spieren en afvalstofophopingen worden middels enkele stevige massagetechnieken weggemasseerd. Hierbij neem ik niet alleen het aandachtsgebied mee in mijn massage, maar ook alle andere spieren in het te behandelen gebied. De massage heeft meestal een gunstig effect op het kunnen verminderen van pijnstillers en slaaptabletten. De inname hiervan kan dan ook, in de meeste gevallen, gereduceerd of stopgezet worden.

Verder heeft een klachtgerichte massage een gunstige invloed op het bewegingsapparaat, spijsverteringsproblemen, hormoonhuishouding en de algehele lichaamsbeleving.

 

Na zo'n 2 à 3 behandelingen zal er al een groot verschil merkbaar kunnen zijn. Het is mogelijk dat je zo'n 1 à 2 dagen na de klachtgerichte massage spierpijn, een beurs gevoel, blauwe plekken of hoofdpijn hebt. Dat is natuurlijk niet fijn, maar kunnen wel bijwerkingen van de massage zijn. Deze bijwerkingen zullen minder worden, zo niet verdwijnen wanneer je vaker een klachtgerichte massage hebt gehad.

Contra-indicaties waarbij er niet gemasseerd kan worden:

  • Koorts
  • Extreme vermoeidheid en uitputting
  • Besmettelijke huidaandoeningen
  • Klachten als: hartproblemen, hoge bloeddruk, tumoren enzovoort
  • Algemeen onwel zijn: misselijkheid, braken, diarree
  • Traumatische klachten zoals: open wonden
  • Zwangerschap (romp niet, armen en benen wel)
  • Ontstekingen