Schröpfen

 

Deze alternatieve geneeswijze vindt zijn oorsprong in de klassieke oude behandeling waarbij men horens, aardewerk, bamboe of metalen halve bollen verwarmde en op de huid plaatste waarna deze zich vastzogen.

Men dacht daardoor slechte lichaamsstoffen te kunnen uitdrijven.

De therapie wordt gebruikt om, wat in Oosterse geneeswijzen bekendstaat als 'stagnatie', te verlichten. Het is een vriendelijke vorm van bindweefselmassage.

Waarom schröpfen we?

  • Om lokaal ziekteverwekkende stoffen naar buiten te "trekken" en/of deze stoffen verder van de organen te verwijderen, zodat deze minder hard hoeven te werken.
  • Het verdrijven van pijnen en ontstekingen en/of zwellingen af te laten afnemen. Bijvoorbeeld bij ischias en gynaecologische stoornissen.
  • Om direct op de pijnlijke plek verlichting te geven en extra doorstroming van het bloed.
  • Voor, tijdens of na een Dorn-behandeling en/of massage voor extra ontspannen spieren en ontgifting.
  • Om de geest te verhelderen  en evenwichtiger te maken.

Waarom werkt de schröpf-massage?

  • Door prikkeling van de huidzenuw volgt overdracht van de prikkel op de receptoren van het ruggenmerg en verder naar de reflectorisch gekoppelde organen. Zo kan via de huidsegmenten specifiek op de organen worden ingewerkt, waardoor functie en doorbloeding gestimuleerd kunnen worden.
  • Door de huidprikkeling wordt de bloed- en lymfestroom geactiveerd, waardoor een verbeterde doorbloeding optreedt, dus een betere aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof en een versnelde afvoer van afvalstoffen. Hierdoor ontstaat een betere celademhaling en dieper gelegen stuwingen worden door een betere bloedverdeling opgeheven.
  • De afweersystemen worden tot een optimale functie gestimuleerd. Mocht het afweersysteem lamgeslagen zijn door bijvoorbeeld jarenlange antibiotica, dan is er ook een minimale reactie te verwachten. De huidreactie die optreedt na de schröpf-behandeling is dus in zekere mate afhankelijk van het functioneren van het afweersysteem. Ook de resultaten kunnen hier sterk door beïnvloed worden.

Het grote voordeel is, dat schröpfen nooit schadelijk is, altijd herhaald kan worden en dat zelfs bij twijfelgevallen, het lonend kan zijn een behandeling te herhalen.

Aan medicijnen, operaties en bestralingen zijn grenzen, terwijl schröpfen juist uitnodigt om je eigen afweersysteem te mobiliseren, reflexen te prikkelen en een overprikkeld zenuwstelsel te dempen.

Klachten die o.a. met schröpfen kunnen worden behandeld

  • Verdikkingen op het schouderblad, frozen shoulders
  • Maagklachten, misselijkheid, darmklachten
  • Keel-, neus-, en oorontstekingen
  • Verkramping van het lichaam, spierpijnen
  • Migraine, hoofdpijn,weke-delen reuma, jeukende ogen, nachtelijk zweten, knie en voetklachten, hoge bloeddruk, vocht
  • Spitklachten, rugpijn
  • Menstruatieklachten, blaasklachten
  • Spanning en stress
  • Vermoeidheid

 

Werkwijze

 

Er zijn twee soorten glaasjes: met en zonder bal. Ik zelf werk met de glaasjes met rubberen bal en glaasjes met magneetjes.

De glaasjes met bal worden op de huid geplaatst en daar ter plekke vacuüm gezogen. Je kunt de schröpf-glaasjes op de huid laten "staan" en er meerdere naast of onder elkaar plaatsen, maar je kunt de huid ook van tevoren in-oliën en dan het glaasje heen en weer "slepen". Dit geeft een enorme verbetering in de doorbloeding en een stuk ontspanning.

 

Baunscheidtieren

Het Baunscheidtieren is een methode die gebruikt wordt in de natuurgeneeskunde, om via de huid invloed uit te oefenen op de gezondheid van de mens. Het is in 1847 uitgevonden door medisch instrumentenmaker Carl Baunscheidt.

 

Baunscheidttherapie

Het zogenaamde 'Baunscheidtieren' is een eenvoudige, snel uit te voeren methode, die er als volgt uitziet: Met het Baunscheidtapparaat waarin naalden zitten, wordt de huid als het ware geopend en daardoor ontvankelijker gemaakt voor de Baunscheidtolie. Uiteraard moeten de naalden steriel zijn.

Met een klik wordt de huid snel en licht aangeraakt door het bundeltje van 36 roestvrijstalen naaldjes. Afhankelijk van de klachten en het ziektebeeld wordt dit 10 tot wel 60 keer herhaald. Daarna wordt met een wattenstokje de speciale Baunscheidtolie op de kleine openingetjes in de huid aangebracht. Er volgt een reactie die eerst 'prikt', maar al snel begint de huid voor korte tijd te jeuken.

De huid wordt rood, hetgeen betekent dat er een goede doorstroming van het bloed is bereikt, wat ook de bedoeling is. De behandeling geeft geen littekens. Wanneer er niet gekrabd wordt, is de jeuk snel voorbij. Het is het beste om 24 uur niet te douchen, zodat de behandeling zijn werk kan doen. Bij grotere inspanning, zoals sport, of bij blootstelling van de huid op het behandelde gebied kan er weer een reactie volgen die vooral merkbaar wordt door jeuk. Dit is als het ware een tweede behandeling met opnieuw krachtige doorbloeding en extra afvoer van afvalstoffen.

 

De Baunscheidtolie

Baunscheidt heeft de therapie, het apparaatje en de olie zijn eigen naam gegeven. De samenstelling van de olie berust vooral op het prikkelende effect van de huid, dat de doorbloeding moet stimuleren om zo afvalstoffen af te voeren.

De samenstelling van de huidige Baunscheidtolie is: kruidnagelolie, jeneverbesolie en boerenwormkruidolie. Het betreft een olie met histamine-dihydrochloride, welke belangrijk is voor de reactie, de zogenoemde quaddels (verdikkinkjes) op de huid.

 

Wat gebeurt er in het lichaam?

Door de behandeling wordt de huid aangezet tot uitscheiding. De huid wordt ook wel de 'derde nier' genoemd. Wetenschappelijk is bewezen dat de huid en de nieren een nauwe verbinding met elkaar hebben. Bij intensievere doorbloeding van de huid worden gelijktijdig de bloedvaten van de nieren wijder, zodat ook de nieren beter doorbloed worden: daardoor kunnen meer schadelijke stoffen worden uitgescheiden.

De huid kent 'Headse zones', ontdekt door en vernoemd naar de arts Head. Hij ontdekte bij elke ruggenwervel een huidzone (segment) die verbonden is met een orgaan. Via deze zones op de rug wordt bij Baunscheidttherapie dus ook invloed uitgeoefend op bepaalde organen. De huid is het grootste orgaan dat we hebben.

In de huid worden afweerstoffen gevormd waardoor de huid een belangrijke rol speelt binnen het immuunsysteem. Bij Baunscheidttherapie komt het eerst tot een toename van bloed en lymfe, waardoor vervolgens het afweersysteem wordt geactiveerd. De witte bloedcellen komen in grote getale in beweging om afvalstoffen, gifstoffen en bacteriën onschadelijk te maken door ze in te sluiten en te verteren. Hierdoor kunnen de bekende etterende puistjes ontstaan. Eventueel kunnen lymfeklieren in de oksels, liezen of in de hals opzetten. Dat is het bewijs dat ergens in het lichaam het afweersysteem actief is.

In de meeste gevallen wordt er één keer per week behandeld. Bij heftige klachten is het ook mogelijk om dagelijks een Baunscheidtbehandeling te geven, bijvoorbeeld bij acute, heftige rugklachten.

 

Bij specifieke klachten worden de betreffende zones behandeld zoals bij nek- en schouderklachten, maar ook inwendige organen. Juist fibromyalgie- en reumapatiënten ervaren de behandelingen als aangenaam, omdat de betere doorbloeding de afvalstoffen helpt afvoeren.

Het is goed te beginnen met een massage om zo te komen tot een optimale werking van het interstitium, het tussen de cellen liggende en verbindende weefsel. Om het immuunsysteem en de inwendige organen te stimuleren wordt naast de ruggenwervels gequaddeld (licht geprikt).

De long,- milt-, lever-, nierzones worden vanwege hun belang voor afweer en ontgifting altijd meegenomen. De Baunscheidttherapie kan dus een algemene therapie zijn waarbij de stimulatie van het immuunsysteem voorop ligt, maar ook een specifieke therapie bij gerichte klachten. Bij vrijwel alle klachten kan Baunscheidttherapie worden ingezet. Alleen bij de meeste aandoeningen van de huid en zwangerschap niet.

Samengevat:

De Baunscheidttherapie is een goede methode gebleken bij alle vormen van reumatische klachten en fibromyalgie. Kortom, alles wat met spieren en gewrichten te maken heeft. Deze segmenttherapie heeft verder ook goede resultaten opgeleverd bij maag- en darmklachen, longaandoeningen, blaas- en nierproblemen, problemen met de menstruatie en heeft goede resultaten (kinderen) met keel-, neus-, en oorontstekingen.

Het blijkt een profylactische (ter voorkoming van) werking te hebben tegen verkoudheden en griep. Na de behandeling wordt een aangename warmte ervaren, de rug voelt soepeler, de pijn is verminderd en er is een gevoel van 'beter in het vel zitten'. Meestal is de nacht na de behandeling gekenmerkt door een verkwikkende 'helende' slaap.