Tijdens de eerste afspraak doorlopen we samen een intake, waarbij gevraagd zal worden naar NAW-gegevens, huidig werk en/of opleidingssituatie, huidige gezondheid, de gezinssituatie op dit moment en de gezinssituatie zoals die vroeger was. Aan het einde van de intake stellen we samen een hulpvraag op, die als leidraad in het behandeltraject zal staan.
In mijn begeleiding zal ik een beroep doen op je eigen krachten, inzichten en vermogen om je te ontwikkelen, te herstellen en te laten groeien. Dat betekent dat jij bepaalt aan welke doelen, thema's, problemen en/of klachten je werkt en dat je daarbij je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen proces, tempo en beslissingen. Dat betekent ook dat ik mijn begeleiding, hoe persoonlijk en intensief ook, zo kort mogelijk hou.
Als je herhaaldelijk of gedurende lange tijd minder goed in je vel zit, als het niet lukt er zelf weer bovenop te komen, als je terugkerende lichamelijke en/of psychische klachten of relatieproblemen hebt, dan weet je vaak wel, dat er meer achter zit dan een vervelende gebeurtenis of een dipje door het slechte weer. Misschien zeg je tegen jezelf en anderen: 'dat heb ik weer, ' of: 'the story of my life'. Je ontmoet bekende levensthema's en als je bereid bent te kijken naar je eigen rol, dan zie je daarin je eigen gedragspatronen en overlevingsstrategieën. Soms wil je daar (nog) niet naar kijken en loop je er liever met een boog omheen. Ook al weet je dat het niets oplost en je probleem in een andere vorm weer bij je terug komt, en je vroeg of laat weer in dezelfde valkuil stapt.
In de therapie onderzoeken we diepgaand de achtergrond van de thema's die je inbrengt: waar je energie geblokkeerd is geraakt, waar je gestopt bent gewoon je spontane zelf te zijn, waar je in de kramp geschoten bent, en waar je weggegaan bent bij jezelf.
Vaak zijn ervaringen die je als kind hebt opgedaan of gebeurtenissen in je systeem van herkomst (gezin, familie, land van afkomst) bepalend geweest voor de manier waarop jij hebt geleerd in het leven te staan. Soms weet je de oorzaak wel, als je een trauma hebt opgelopen of een verlies hebt geleden. Soms heb je geen idee hoe je zo uit je evenwicht bent geraakt. En soms denk je het te weten en blijkt het toch anders in elkaar te zitten. Vaak blijkt je situatie van nu te raken aan oud zeer, waarvan je je niet eens bewust bent. Zo oud, dat je er geen bewuste herinnering meer aan hebt.
Een therapeutisch traject is een intens en dikwijls emotioneel, maar zeker ook mooi en boeiend proces: je maakt de weg naar binnen, op zoek naar wie je nou eigenlijk bedoeld bent te zijn. Om vandaar opnieuw de wereld in te kijken en je eigen, volwassen keuzes te maken, bevrijd van de last van oud zeer, oude boodschappen, oude oordelen en verwachtingen.
Als je oud zeer opruimt en persoonlijke balans ontwikkelt, verandert vanzelf ook de manier waarop je in het leven staat. Dat merk je in je partnerrelatie, in je rollen in de familie, in vriendschappen en op je werk. Soms hebben anderen eerder dan jijzelf door, dat er iets veranderd is.